Αν και είναι στοιχείο της φυσιολογικής ερωτικής ζωής που εκφράζεται σε όλες τις ηλικίες του άντρα, ο αυνανισμός κάποιες φορές μπορεί να εξελιχθεί σε παθολογική κατάσταση.

Aυνανισμός είναι η συνειδητή διέγερση των γεννητικών οργάνων από το ίδιο το άτομο με σκοπό τον οργασμό. Συνοδεύεται συνήθως από φαντασιώσεις που συμβάλλουν στην επίτευξη της τελικής ικανοποίησης.

Πότε είναι ο αυνανισμός ευχαρίστηση και πότε γίνεται παθογένεια;


Μέχρι την εφηβεία

Οι πρώτες αυνανιστικές τάσεις στα αγόρια εμφανίζονται στη νηπιακή και πρώτη παιδική ηλικία, κατά την οποία είναι συνήθης η ενασχόληση των παιδιών με τα γεννητικά τους όργανα, ενώ σύγχρονες μελέτες αναφέρουν ότι αυνανιστικές εκφράσεις καταγράφονται ακόμα και στην εμβρυϊκή περίοδο। Η ηλικία ωστόσο κατά την οποία ο αυνανισμός αρχίζει να γίνεται συνειδητά είναι η εφηβεία, γεγονός που συνδέεται με την αύξηση και ωρίμανση των γεννητικών οργάνων। Από την ηλικία των 11 ο αυνανισμός γίνεται ολοκληρωμένη συνειδητή πράξη που οδηγεί στον οργασμό। Ο έφηβος μέσα από τον αυνανισμό βιώνει την ευχαρίστηση, ενώ προετοιμάζεται σταδιακά για την ερωτική πράξη.
Στην ενήλικη ζωή

Συχνά ο αυνανισμός συνεχίζεται και μετά την ενηλικίωση και φαίνεται να κυριαρχεί περισσότερο στην πρώτη φάση της ενήλικης ζωής του άντρα, ειδικά όταν δεν έχει κάποια ερωτική σχέση. Στην πραγματικότητα όμως ο αυνανισμός εκφράζει την ανασφάλεια, την έλλειψη διεκδικητικότητας, το φόβο και τη δειλία του ατόμου να προσεγγίσει ένα άλλο άτομο.

Πολύ συχνά μάλιστα παίρνει καταναγκαστικό χαρακτήρα। Επειδή στηρίζεται στην εξιδανίκευση, η σκέψη ότι η ερωτική σύντροφος μπορεί να χαλάσει την ιδανική εικόνα εγκλωβίζει τον άντρα στην αυνανιστική νοοτροπία. Έτσι η πράξη εκτελείται πολλές φορές μηχανικά προκειμένου να επιβεβαιωθεί ο ανδρισμός. Γίνεται το καταφύγιο που μετατρέπεται σε νεύρωση, επιθετικότητα, αίσθημα μειονεξίας, αποφυγή της συναναστροφής με τον σύντροφο και μελαγχολία.


Tip!


Ο αυνανισμός στην ενήλικη ζωή, εφόσον δεν υπάρχει σύντροφος, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο άντρας βιώνει μια παθολογική κατάσταση. Όταν όμως εμμένει και το άτομο δεν διεκδικεί μια καινούργια επαφή ή σχέση, τότε είναι σκόπιμο να απευθυνθεί σε έναν ειδικό.